Met trots presenteren wij de Bruno Helgen Collectie, exclusief in Nederland verkrijgbaar bij de Troubadour. Bruno Helgen is een succesvolle en internationaal erkende kunstenaar die bekend staat om zijn collectie van unieke wereldbollen, ontworpen en geproduceerd in Indonesië. Zijn werk wordt tentoongesteld in galeries over de hele wereld, van London tot Miami en van Parijs tot Tokio. Helgens globes zijn uniek in hun soort: gemaakt van duurzame materialen en altijd one-of-a-kind. Een prachtig kunstobject voor een verzamelaar, maar ook een dierbaar aandenken voor de wereldreizigers onder ons. Waar je de wereldbol ook neerzet, deze zal zeker een blikvanger zijn. Bovendien staat de globe perfect in iedereen interieur. Van industrieel tot landelijk, de natuurlijke materialen waar de wereldbollen van gemaakt zijn passen overal bij.
Helgen werd geboren in 1959 in Parijs. Hoewel hij als kind er al van hield om creatief bezig te zijn, begon hij zijn carrière niet als kunstenaar. Na een opleiding aan het prestigieuze l'école Nationale des Beaux Art of Epinal te hebben afgerond werkte Helgen vier jaar als persfotograaf. Hier kon hij echter niet zijn creativiteit in kwijt. Hij werd het zat om voornamelijk nare nieuwsberichten te fotograferen en dus besloot hij de overstap te maken naar de film- en reclame-industrie. Hier bouwde hij een behoorlijke naam op voor zichzelf, maar toch bleef het bij Helgen kriebelen. Hij wilde graag de wereld zien en zich bezighouden met design. Zijn carrière raakte dan ook pas echt in een stroomversnelling na zijn eerste bezoek aan Bali in 1995. Hij werd verliefd op het eiland en besloot zijn drukke leven in Parijs achter zich te laten. Hij zegde zijn baan op om zich nu helemaal te kunnen focussen op design. Het was op dit eiland dat hij zijn visie voor zijn ontwerpen creëerde: exclusieve, high-end kunst met respect voor de cultuur en natuur van Bali.
Helgen staat erom bekend te kunnen toveren met materialen. Hij kiest vaak voor ruwe, organische materialen zoals vulkanisch zand en gerecycled hout. Hij omarmt de imperfecties en natuurlijke eigenschappen van de materialen waar hij mee werkt en weet zo keer op keer unieke kunstwerken te creëren. Voor zijn collectie van globes raakte Helgen geïnspireerd door de unieke en ongerepte natuur van Bali. Hij kreeg een immens respect voor de eeuwenoude bomen die op het eiland groeien. Daarom werkt Helgen alleen met hout die niet op plantages wordt gegroeid en gekapt. In plaats daarvan worden de globes gemaakt van oude, zieke bomen die anders zouden wegrotten. Op die manier gaat hij de strijd aan met de (il)legale houtkap, een industrie waar zo’n tachtig miljoen euro per jaar in omgaat. Het hout wordt gecombineerd met vulkanisch zand afkomstig van de stranden van Bali. Voor de zwarte globes gebruikt hij vulkanisch zand van de zwarte stranden op het noorden van het eiland. Deze worden gebruikt als natuurlijke kleurstof om contrast aan te brengen aan de globes. Vervolgens worden de globes bewerkt met een transparante lak om te garanderen dat de globes hun glans en kwaliteit behouden na verloop van tijd. Helgen en zijn team vinden het belangrijk om open en transparant te zijn over het productieproces van de globes. Helgen woont zelf inmiddels het grootste gedeelte van het jaar op Bali en is betrokken bij elke fase van het productieproces. Helgen kent alle betrokken partijen persoonlijk en kan exact vertellen waar de gebruikte materialen vandaan komen. Zo is elk kunstwerk gegarandeerd tot stand gekomen met respect voor mens en natuur.
Nog steeds is elke globe uniek en handgemaakt, wat betekent dat geen enkele twee globes hetzelfde zijn. Helgen omarmt de natuurlijk kwaliteiten van het hout, waardoor de vorm van de globe nooit een perfect bol is. Ook aan de kleur van het hout wordt niks veranderd. Op sommige globes kan je zelfs nog de originele jaarkringen van de boom tellen. Alle wereldbollen worden ondertekend door Helgen zelf om hun echtheid te garanderen. Vervolgens worden ze voorzichtig verpakt in een katoenen zak en een teakhouten doos gestopt. De globes variëren in maat van 20 centimeter tot wel 60 centimeter doorsnee. Ook in grote ruimtes is een Bruno Helgen globe dus een echte eyecatcher. De globes hebben geen standaard nodig, maar kunnen als object op zich worden neergezet.
Tijdens zijn eerste bezoek aan Bali keek Helgen met grote bewondering naar het vakmanschap en de vaardigheden waarmee lokale ambachtsmannen dit hout wisten te bewerken tot bruikbaar materiaal. Indonesië kent een lange traditie van houtbewerking waardoor de lokale bevolking onwijs vele kennis heeft hierover. Het werd Helgen duidelijk dat ze alleen op Bali, het ‘eiland van de goden’, zulke hoogwaardige houten kunst zouden kunnen maken. Hij besloot dan ook het volledige productieproces van de globes op Bali te laten plaatsvinden. Om zich hier compleet aan te kunnen wijden woont Helgen zelf ook op Bali. Zo kan hij nauw betrokken zijn bij elke stap van het productieproces.
Helgens globe collectie is internationaal gezien een groot succes en zeer geliefd onder galeries en privéverzamelaars. Over de hele wereld worden zijn kunstwerken dan ook veelvuldig verkocht. De Troubadour is dan ook vereerd om het eerste en enige verkooppunt in van deze prachtige collectie in Nederland te zijn.